Einde discriminatie? Zwangerschapsverlof voor studenten!

door | 09 jul, 2017

Hoe stoer zijn ze, de studerende mama’s (to be)?! Een diploma geeft veel meer kans op een baan en toekomstperspectief voor tienermoeders en hun kind. Momenteel is er helemaal niets geregeld voor zwangere studenten, zo bestaat er bijvoorbeeld geen zwangerschapsverlof tijdens school. Hierdoor ontwikkelen er vaak al tijdens de zwangerschap studieproblemen. Zonde! Want het feit dat een jonge vrouw tienermoeder is, verandert haar capaciteiten natuurlijk niet.

Meerderheid Tweede Kamer wil zwangerschapsverlof voor studenten

Een meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat zwangere studenten recht moeten krijgen op zwangerschapsverlof, coulance en hulp van een onderwijsinstelling. Op sommige universiteiten, hogescholen of mbo’s zijn er goede afspraken gemaakt, op andere plekken is er niets of nauwelijks iets geregeld. Op het mbo gelden de algemene verlof- en verzuimregelingen die door de onderwijsinstelling zijn opgesteld, er wordt hierbij geen rekening gehouden met het zwangerschapsverlof voor een tienermoeder. De situatie is nu dus zo dat er geen algemeen geldende regels zijn voor studenten die mama zijn of gaan worden. Op de ene hogeschool is het bijvoorbeeld mogelijk dat je verlof opneemt, terwijl de andere hogeschool verwacht dat je het studieprogramma gewoon blijft volgen. Dit is niet alleen oneerlijk en onrealistisch, het belemmert ook nog eens veel tienermoeders die een mooie toekomst willen opbouwen.

50% stopt met mbo-opleiding, nog meer met hoger onderwijs

Dat het een groot probleem is blijkt uit het artikel van NU.nl. De ene helft van de studenten ervaart problemen en vertraging tijdens het volgen van een opleiding, de andere helft rondt de opleiding helemaal niet af. In 2015 waren er 12.000 zwangere studenten en studerende moeders in Nederland. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat op het mbo 50% van de zwangere studentes en studerende moeders voortijdig uitvalt. Op het hbo en de universiteit is het aantal uitvallers zelfs 75%.
Wat onder andere voor problemen zorgt zijn de verdeling tussen het ouderschap en schoolwerk, het gebrek aan kolfruimtes voor studenten en het verzuim tijdens zwangerschap waar onderwijsinstellingen geen rekening mee houden. Niet aanwezig zijn heeft vaak vervelende consequenties voor een student. Maar van een net bevallen mama verwachten dat ze meteen in de schoolbanken zit is erg onrealistisch. Dit heeft niet alleen nare gevolgen voor de jonge mama, maar ook voor het pasgeboren kindje dat zijn of haar mama echt nog heel erg nodig heeft.

25% van de tienermoeders stopt definitief met opleiding

Tienermoeders hebben namelijk, vaker dan gemiddeld, geen startkwalificatie. Ook het onderzoek ‘Voorlichting, hulp en opvang aan tienermoeders in beeld’ van JSO, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, laat helaas geen positief beeld zien. Een kwart van de tienermoeders die haar opleiding onderbreekt, uiteindelijk definitief stopt. En dat terwijl juist deze groep jonge mama’s een goede toekomst zo hard nodig hebben.

Hulp tijdens en na de zwangerschap

Verlof voor zwangere studenten en goede begeleiding en informatieverstrekking helpt de jonge mama’s goed op weg om zo een goede mama en een goede student te kunnen zijn. Want: het kan echt wel! Studeren en jong mama zijn is een pittige combinatie, maar het is zeker mogelijk met de juiste begeleiding en keuzes. Zwangere studenten zouden juist moeten worden aangemoedigd om hun opleiding af te maken! Via deze link vind je wat informatie over het volgen en afronden van een opleiding als jonge mama. Je kan bij Emma van den Brand, initiatiefnemer van Stichting voor tienerMoeders ook hulp aanvragen om op school afspraken te maken over je verlof en het volgen van je opleiding na je bevalling.

Stichting voor tienerMoeders organiseert eind 2017 De Dag Voor tienerMoeders. Deze dag bekroont de stichting een tienerMoeder van het Jaar en reikt zij aan deze tienermoeder een opleidingscheque uit.

Uit het boek van Emma: tienerMoeder van Zoë

Emma werd tienermoeder toen zij 15 was en deelt haar ervaringen.

‘Mijn ogen vliegen over de stencils die vol met opdrachten staan. Het huiswerk heb ik de dag na mijn bevalling opgevraagd, want ik moet bijblijven. Wat een berg huiswerk! Het is mij duidelijk dat ik nu al achterloop. Eerder kon ik de hoeveelheid huiswerk prima aan, maar nu? Ik heb geen overzicht. Voor elk vak staan de vele inhaalmomenten, data van toetsen, schriftelijke overhoringen en huiswerkopdrachten op verschillende stencils beschreven. Ik wil en moet hier veel tijd in gaan stoppen. Het is voor mij geen optie om nog een keer te blijven zitten. Drie havo moet ik nu echt gaan halen. Het ging juist zo goed de laatste tijd. Heb ik hier in het ziekenhuis wel tijd voor?’

Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van een jonge mama die nu studeert? Tienermoeder Alicia beschrijft haar struggles die voor veel jonge studerende moeders herkenbaar zijn.

Volg ons ook op social media

Eemnes
06-39636961
info@voortienermoeders.nl
BTW-nummer: NL167259301B01
Kvk-nummer: 67924425
Fiscaal nummer (RSIN): 857228158

© voor tienerMoeders 2023 | Disclaimer | Privacyverklaring