School, werk én jong moeder

HET IS EEN UITDAGING, MAAR KAN ZEKER!

Ook meer bewust van jouw toekomst sinds je moeder bent? Met werken voorzie je snel in het onderhoud van je kind. Het helpt je zelfstandig worden. De kans is groot dat je als jonge moeder nog naar school moet of nog geen opleiding hebt afgerond om die leuke baan te krijgen. Maar stel dat je, net als ik, minder aansluiting hebt met leeftijdsgenoten en ook graag geld wilt verdienen, kies dan voor een combinatie van beide.

Het combineren zorgt voor een druk bestaan, maar weet dat het de toekomst van jouw kind en jou makkelijker maakt. Uiteindelijk heb je kans op een betere baan, wat meer financiële ruimte geeft. Misschien voelt het lastig aan, want wil je liever bij je kindje zijn. Maar weet dat je er op lange termijn veel aan hebt door jezelf te ontwikkelen.

Wat zijn de regels vanuit school?

Vanaf 5 jaar t/m 16 jaar ben je leerplichtig, dit betekent dat je naar school moet. Vaak heb je dan al een startkwalificatie. Dat is een havo-, vwo-, of mbo-diploma, niveau 2. Ben je 17 maar heb je nog geen startkwalificatie? Dan moet je tot aan je 18e verjaardag naar school.

In de tijd dat je zwanger bent geldt de leerplicht ook. Er is geen regeling voor zwangerschapsverlof al je tiener bent, maar natuurlijk ontvang je vrije tijd voor de bevalling en de periode daaromheen. De exacte invulling hiervan overleg met je school. Je spreekt samen af wanneer je mag stoppen met het volgen van de lessen en wanneer je weer moet beginnen. Ook hoe je om gaat met wat je in die tijd mist. Of je vooruit kan werken, in kan halen etc. Kom je er niet uit met je school? Benader dan een leerplichtambtenaar.

Hoe kom je aan werk?

voor tienerMoeders helpt je hier kosteloos bij! voor tienerMoeders zoekt een passende baan voor jou. Wil je liever werken en leren tegelijk? Ook dat is mogelijk! Stuur voor tienerMoeders een app en vraag naar de mogelijkheden: 06-39636961.

Ontvang je geld voor kinderopvang?

De Belastingdienst kijkt naar het inkomen dat je hebt, dat is bepalend voor de bijdrage die je ontvangt. Die bijdrage heet ook wel toeslag. Ook telt het inkomen van je huisgenoten mee. Denk bijvoorbeeld aan je ouders en/of vriend. Emma, initiatiefnemer van voor tienerMoeders, betaalde bijvoorbeeld nog geen euro 200 per maand aan kinderopvang, doordat zij veel kinderopvangkosten terug kreeg van de Belastingdienst, omdat haar salaris lager was. Op de site van de Belastingdienst kun je proefberekeningen maken, zodat je weet waar je recht op hebt.