Naar zwangerschapsgym als tiener?

door | 25 apr, 2017

De zwangerschapstest is positief: je bent zwanger, gefeliciteerd! Al voelt het misschien nog wat dubbel als je net weet dat je zwanger bent. Er komt veel op je af. Naast het regelen van een babykamer of zelfs woonruimte, kraamzorg, babyvoeding en namen sta je misschien niet direct stil bij de vraag hoe je jezelf kan verzorgen tijdens de zwangerschap. Jij, als mama-to-be, verdient ook wel wat extra aandacht de komende 9 maanden. Al is het alleen al omdat er na de geboorte van je baby een stuk minder me-time zal zijn. Een leuke manier om met jezelf én met de baby bezig te zijn is zwangerschapsgym. Maar ja, ga je dan naar zwangerschapsgym als tiener?

Gym is toch iets voor bejaarden vrouwen?

De benaming is best wel heel erg stoffig, gymmen klinkt als iets voor vrouwen van 65+. Toch kan zo’n zwangerschapscursus je heel wat brengen. Tienermoeders hebben vaak weinig tot geen vriendinnen die al een baby hebben, al die ervaring moet je dus zelf op gaan doen. Bij zwangerschapsgym leer je niet alleen oefeningen te doen die best van pas komen met het lichaam van een walvis, maar wordt je ook voorbereid op het moederschap. Je krijgt onder andere informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamweek. Daarnaast is het ook een toegankelijke manier om andere mama’s te leren kennen!

Je kan kiezen voor de welbekende zwangerschapsgym (je weet wel, die je in films tegenkomt), maar er zijn ook cursussen zwangerschapsyoga en klasjes zwangerschapszwemmen. De kosten lopen uiteen en bij sommige zorgverzekeraars wordt er een deel vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Je betaalt in sommige gevallen voor een gehele cursus (75-100 euro), bij andere aanbieders is er de mogelijkheid om per les te betalen (7,50-15 euro).

Ontwijk de 30-plus-moeders

Als jonge moeder wil je misschien wel andere jonge moeders ontmoeten, logisch ook! Jouw ervaringen en zorgen zijn heel anders dan die van de gemiddelde 30+ moeders. Gelukkig is er een aantal aanbieders die speciale zwangerschapsgym voor tienermoeders aanbieden: Rondom geboorte en Joy Kraamzorg
Maakt het jou niet uit welke leeftijd de andere moeders hebben kan je gerust aansluiten bij een ‘reguliere’ cursus naar keuze.

Uit het boek TienerMoeder van Zoë:

Emma werd tienermoeder toen zij 15 was en is initiatiefnemer van de Stichting voor tienerMoeders:

Of ik ook naar zwangerschapsgym wil. Moet dat? “Wat doen ze dan, tijdens zwangerschapsgym?” met tegenzin vraag ik door. “Daar informeren ze je over dingen tijdens de zwangerschap en het helpt je voor te bereiden op de bevalling.” betoogt de verloskundige. Instemmend knikt mijn moeder. “O oké. Is het verplicht dat je daar geen gaat?” “Nee, het is vrijwillig. Veel aanstaande moeders vinden dat fijn.” Ik niet.

Iedereen die zwanger is, heeft al een volwassen leeftijd bereikt. Is geen kind meer. Ik ga daar echt niet heen. Al die vrouwen die mij raar aankijken. Geen zin in. Vrouwen ouder dan dertig kijken me sowieso al heel raar aan.

Volg ons ook op social media

Eemnes
06-39636961
info@voortienermoeders.nl
BTW-nummer: NL167259301B01
Kvk-nummer: 67924425
Fiscaal nummer (RSIN): 857228158

© voor tienerMoeders 2023 | Disclaimer | Privacyverklaring