Aantal tienermoeders in Nederland blijft dalen!

door | 17 dec, 2017

Aantal tienermoeders in Nederland blijft dalen!

Al jaren daalt het aantal tienermoeders in Nederland. 11 december 2017 werd er door het CBS nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat Nederland het laagst aantal tienermoeders van de EU heeft. Uit deze cijfers blijkt onder andere ook dat er in 2016 maar 15 meisjes zestien jaar of jonger waren toen ze moeder werden. Het overgrote deel was 18 of 19 of het moment dat ze moeder werd. In Nederland zijn er per 1000 meisjes 3,2 tienermoeders. Hoe ongelooflijk goed de meeste tienermoeders het ook doen, het feit dat het aantal tienermoeders blijft dalen in ons land is een positieve ontwikkeling. De daling is in 2003 gestart, zo blijkt uit onderzoek. Maar, hoe zou dat nou kunnen komen?

Ook het aantal abortussen daalt

Wat in ieder geval niet de oorzaak is van het dalende aantal tienermoeders in ons land zijn abortussen. Het aantal abortussen onder meisjes tot 20 jaar daalt namelijk ook. De meeste abortussen vinden plaats bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 25-30 jaar. Op de site van het NJI is te lezen dat er in 2015 3079 zwangerschappen zijn afgebroken bij meisjes onder de 20, in 2010 waren dit er 4292.

Het aantal overtijdbehandelingen zien we wel stijgen, maar dit is niet uitgesplitst in leeftijdscategorieën. Hierdoor is niet vast te stellen of er wellicht meer (of minder) overtijdbehandelingen worden uitgevoerd onder meisjes tot 20 jaar. Het aantal overtijdbehandelingen is van 6005 behandelingen in het jaar 2000 gegroeid tot 8553 in 2015.

Betere voorlichting en anticonceptiebegeleiding

Wat wel als een paal boven water staat is het feit dat er veel meer preventieve voorlichting is door partijen zoals Siriz. Wat Siriz namelijk doet is voorlichting geven aan jongeren over onbedoelde zwangerschappen. Daarnaast bieden ze hulp aan mannen en vrouwen die te maken krijgen met een onbedoelde zwangerschap.

Naast preventieve voorlichting is er ook steeds meer voorlichting over de mogelijke manieren van anticonceptie. Veel vrouwen kiezen nu voor anticonceptie die bij hen en hun levenswijze past. Niet alleen de pil of het condoom zijn veel gehoorde opties, het hormoonstaafje of spiraaltje lijken steeds populairder, mede omdat deze niet vergeten kunnen worden. Wat wellicht ook meespeelt is het feit dat er veel goede en betrouwbare informatie online te verkrijgen is. Hierdoor kunnen jongeren zelf opzoeken hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

Zowel de preventieve voorlichting en betere anticonceptiebegeleiding kunnen een rol spelen bij het dalende aantal tienermoeders in Nederland. De preventie zet wellicht aan het denken, waardoor jongeren voor de een vorm van anticonceptie kiezen die bij hen past. Bij juist gebruik van anticonceptie is de kans op een onbedoelde zwangerschap klein.

De morning after pil wordt vaker gebruikt

Wist je dat je de morning after pil voorheen op recept moest krijgen? Vanaf 2005 is de MAP vrij te verkrijgen en daar wordt gebruik van gemaakt: sinds dat moment is de verkoop met 50% gestegen. Wellicht is het dus zo dat inname van de MAP een onbedoelde zwangerschap na onveilige seks heeft weten te voorkomen. Voorheen speelde schaamte een rol bij het aanvragen van de pil. Nu dit zonder tussenkomst van de huisarts kan is de pil toegankelijker geworden en kunnen vrouwen zich beter beschermen tegen een zwangerschap.

Nog even ter verduidelijking: de MAP is een noodpil en is niet te vergelijken met reguliere anticonceptie. De werking van de MAP wordt 12 uur na het hebben van onbeschermde seks steeds minder. Better safe than sorry: vrij veilig!

Jongeren wachten langer met het hebben dan seks

Ruim 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn bevraagd over thema’s die met seks te maken hebben voor het onderzoek Seks onder je 25e . Hieruit blijkt dat de leeftijdsgrens om seks te hebben in vergelijking met vijf jaar geleden weer omhoog gegaan is. De helft van de ondervraagde jongeren heeft seks wanneer zij 18,6 jaar oud zijn, hiermee is de gemiddelde leeftijd flink omhooggegaan. De groep jongeren die tussen de 12 en 14 jaar een seksuele ervaring hebben opgedaan is kleiner geworden. Het feit dat jongeren op steeds latere leeftijd seks hebben zou een logische verklaring kunnen zijn voor het feit dat er steeds minder tienermoeders zijn in Nederland. Dat jongeren later seks hebben betekend namelijk dat ze pas op latere leeftijd het risico lopen om zwanger te raken.

Emma van den Brand gaf een radio-interview op FUNX over de daling van de tienermoeders in Nederland. Wil je het terugluisteren? Dan kan, klik dan hier!

Volg ons ook op social media

Eemnes
06-39636961
info@voortienermoeders.nl
BTW-nummer: NL167259301B01
Kvk-nummer: 67924425
Fiscaal nummer (RSIN): 857228158

© voor tienerMoeders 2023 | Disclaimer | Privacyverklaring